Angsten: 5 waarheden

Angst is de belangrijkste oorzaak dat we niet doen wat we ten diepste willen. We zijn bang om niet goed genoeg te zijn, om alleen achter te blijven en/of we vrezen het onbekende…

Lees meer »

Zit jij op de goede weg?

Vaak heb ik me in mijn leven aangepast. Aangepast aan hoe ik dacht dat ik moest zijn, aan wat ik dacht dat ik moest doen om aan de verwachtingen van vooral anderen te voldoen. Ik deed keihard mijn best en voelde me regelmatig doodongelukkig, want ik ging compleet voorbij aan waar ik zelf blij van werd, waar ik energie van kreeg en wat ik echt wilde. Ik ging onderuit, krabbelde weer op en bleef vechten. Pas toen ik steeds meer echt kon en ging kiezen voor mezelf, kwam daar verandering in. Het leven begon meer kleur en vorm te krijgen en er vielen allerlei dingen op zijn plek. Ik durfde stappen te zetten, die ik zelf wilde zetten, door angsten en onzekerheden niet meer uit de weg te gaan.

Lees meer »

Kun je testen of mijn kind ADHD heeft?

Een mooie vraag uit de praktijk…‘Kun je ook uittesten of mijn kind ADHD heeft?’ADHD is, net als vele andere stoornissen, een containerbegrip. Ieder kind is anders en de uitwerking van welk ‘label’ dan ook, kan voor elk kind verschillen. Iedereen is tenslotte uniek.Met aanleg voor bijvoorbeeld ASS of ADHD geboren worden, is het probleem niet. De omgeving en bepaalde hoepels waar we allemaal doorheen moeten springen veroorzaken moeilijkheden. En als we pech hebben, ontstaat er een sneeuwbaleffect; steeds minder prikkels kunnen hebben, steeds meer afzonderen, blokkeren, enz. Daar kunnen allerlei emotionele blokkades bovenop komen (denk aan dingen als ‘het gevoel hebben er niet bij te horen’ of ‘denken niet goed genoeg te zijn’). Hierdoor kunnen de kenmerken in grotere mate tot uiting komen en stapelen problemen zich op.

Lees meer »

Samenwerking hersenhelften

NEI gaat uit van het principe: emoties die we niet verwerken zetten zich vast in ons systeem en kunnen voor klachten zorgen.Ons hele leven lang voelen we van alles en regelmatig kunnen we dit, om wat voor reden dan ook, niet verwerken. Zeker in de kindertijd gebeuren er vaak dingen, simpel of ingewikkeld, die nog te moeilijk zijn om te snappen. Daarbij komt dat we niet alleen onze eigen emoties voelen, maar ook die van mensen om ons heen.Als ouder herken je dit vast wel… Je hebt een drukke dag gehad, moet nog koken, je kind is moe en vraagt veel aandacht. Ineens schiet je uit je slof. Je kind schrikt, heeft geen idee waarom dit gebeurt en begint te huilen. Als er op dat moment geen ruimte is om deze emotie te doorvoelen en begrijpen, wat op zo’n moment (heel begrijpelijk) vaak niet het geval is, kan deze emotie zich vastzetten in het systeem van het kind. Dit soort dingen zijn ons allemaal overkomen en deze momenten kunnen impact hebben. Zo ontstaan bijvoorbeeld overtuigingen die ons belemmeren, zoals ‘ik ben het niet waard, ik ben mensen tot last of ik mag er niet zijn’. De gebeurtenissen horen bij het leven en zijn niet te voorkomen.

Lees meer »